2012. március 19., hétfő

Szent József

Kirobbant a tavasz! Szép kontrasztként éltem meg ma Szent József ünnepét, aki nem a "kirobbanó" csodatetteiről, világrengető szavaitól híresült el.Sőt, a szentírás egyetlen szavát sem örökítette meg, és nem véletlen. No nem azért, mert nem lett volna mit... 

József élete és jelenléte csendes, engedelmes és SZIKLASZILÁRD volt. Azt írja róla a szentírás, hogy IGAZ EMBER volt. Ma elgondolkodtam és próbáltam megélni, magam elé képzelni József alakját a mai rohanó, nyüzsgő, zajos és nem kevésbé zaklatott világunkban.Elmennénk mellette, jelentéktelennek tűnne, mondhatnánk nem a szavak embere, nem igazán tudnánk mit kezdeni vele az agyon kommunikált életünkben.Isten mégis egy ilyen embert választott Fiának, Jézus Krisztusnak atyjának, aki nem pusztán nevelőapai minősítésben létezett, hanem Ő volt, aki nevet adott Isten Fiának, és Ő volt, aki felnevelte, aki oltalmazta a Szent Családot, aki gondoskodott róluk.

Hamvazószerda óta ma először hangzott fel a szentmisén a "Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség a jóakaratú embereknek." imádság! Kegyelmi pillanatként éltem meg, és arra gondoltam, hogy József, aki az Egyház védőszentje, méltán kapta ezt a "kitüntetést", hogy nagyböjt idején is átragyog alakja, jóakarata az Egyház népére - ránk, és Isten családja ünnepel, köszönti őt ebben a dicsőítő imában is.


Lehetőségem nyílt, hogy egy hiteles, igaz emberként élő atyától hallhattam Szent Józsefről egy olyan elmélkedést, mely Szent József litániájának mélyebb megismerésébe vezet.Dr Osztie Zoltán atya úgy beszélt Józsefről, akivel személyes kapcsolatban van, akinek közbenjáró, oltalmazó segítségét élvezi. Zoltán atya védőszentje is egyben. Pár gondolatot megosztok itt az elhangzott elmélkedésből:

József alakja, igazi alakja: Masszív, állhatatos

  • Biztonságot, stabilitás sugároz, rá lehet építeni, rendületlenül helyt áll. Állva marad a viharokban is
                                 


IGAZ ember volt – a Szentírás így ír róla

  • Mi jellemzi az igaz embert?
  • Az igaz mivolt Krisztussal kapcsolatosAz igazság Krisztus maga, aki SZEMÉLY
  • Aki Krisztushoz méri önmagát, az MINDENT őhozzá mér: életét, hivatását, és ebben nem ismer kompromisszumot. Kérlelhetetlen, rendíthetetlen, kíméletlen igényességgel teszi mindezt.
Dávid nemes sarja
Isten beletestesült az emberiség családjába „hússá lett”, valóságos emberré lett

Pátriárkák fénye
Hordozza az isteni ígéretet, szemléli a beteljesedést.

                                             

Isten anyjának jegyese
A jegyesség vágyállapot, sajátos készületi idő, mely az elkötelezettségre vonatkozó döntést hozza meg. Az ember vágyó lény és a végtelennel méri össze magát
A szentmisén, mikor a pap kitárt kézzel imádkozik "orante" tartással a kelyhet mintázza, a föltárt üres szívet, hogy Istent befogadja. A boldogító gazdagságot Isten adja. Az imádkozás az ember alapállapota
3 vágyállapot van:
  • Házasság
  • Betegség
  • Isten tölti be a vágyat
Szent József szűzi házasságában két vágyállapotot élt meg: Mária után és Isten után.
                                          

A Szent Szűz tisztaságos őre
Nyitott a szeretett személy felé.
Őre – ÖRZŐJE, „Jobban, mint éji őr a hajnalt, várja lelkem az Urat.” (130. zsoltár)
Az ösztönök feletti diadalról, uralomról nem divatos ma beszélni

Isten Fiának gondviselő oltalmazója
Nevelő, aki segít a növelésben (a szó jelentése görögül rabszolga, akinek az volt a feladata, hogy fogja a kezét akit rábíztak)
  • Belsőleg kell kísérni
  •  Fontos, hogy milyen módon – elöljárón
  • Viseli a gondját (átvállalja egy ideig, majd átadja) Jól mérni, hogy meddig kell viselni a ránk bízottak gondját. Kapuőrként őrizni az értékeket – „kulcsember” 

                                                          

Szent Család feje
Az evangelizáció alanyai
A család nem tehertétele a társadalomnak, hanem MEGOLDÁSA.
Az Anyaszentegyház védelmezője








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése