2012. április 2., hétfő

Jézus harmadik szava a kereszten

„Asszony, íme, a te Fiad”; „Íme a te anyád!” (Jn 19,26-27)


2012. márciusában elhangzott nagyböjti lelkigyakorlat elmélkedéseiből részletek a teljesség igénye nélkül. Lelkigyakorlatot vezette: Dr. Osztie Zoltán atya.


Az asszonyok fontos szerepet töltenek be Jézus küldetésében (pl. kisérték, gondoskodtak róla). Az apostolok közé fogadta őket, jelenlétük vigasztalást, megbékélést, bensőségességet adott. 

Jézus az "asszony" megszólítást használja a kánai menyegző csodájában. A kereszten megkezdődött a végleges menyegző, a szent nász,  új közösséget teremtett ("új bort") Isten és a nép között. A teremtésben ÉVA  a régi asszony. Ahogy a régi Ádámhoz ÉVA, úgy az Új Ádámhoz (Krisztushoz) az Új Asszony tartozik : Mária, aki AVE. A Jelenések könyvének nagy jele a Napbaöltözött ASSZONY. Szent Pál az Efezusi levelében az Egyház (asszony) és Krisztus(vőlegény, férj) kapcsolatát mutatja meg.


Most szemléljük Máriát, akinek alakja megmutatja az Egyházat. Az Egyház "mintája", "típusa" Mária.

  • Mária VÁRAKOZIK a Megváltó érkezésére, az Egyház életében ez A VÁRAKOZÁS az adventi időszak. Mária és az Egyház számára a hűség és a türelem próbatétele ez az időszak, mely egyáltalán nem idilli. Számunkra milyen várakozás? A "talán mégsem jön?" kísértő gondolatra mi a válaszunk? A hűség feladása, a türelmetlenség?
  • Mária VÁGYAKOZIK, mintegy sietteti, hogy az Úr érkezzék. Sietteti hűséges, kitartó imáival, önátadó életével. Az Egyház is a VÁGYÁVAL sietteti az Úr második érkezését. Az én vágyakozásom mennyire sürgető vágyakozás, hűséges, kitartó az én imádságom?
  • VAJÚDVA, fájdalmakkal szüli meg fiát (Mária), majd feltűnik egy sárkány, hogy elragadja tőle - olvasható a Jelenések könyvében. Isten gondoskodik Máriáról és a gyermekéről. Mária táplálja gyermekét. A keresztségben és a megtérésben "szüli újjá" az Egyház a gyermekeit. Vajúdva, fájdalmakkal... Az Egyház TÁPLÁLJA gyermekeit az Eucharisztiában. Így segít és szolgál bennünket, gyermekeit.
  • Mária ÓVJA, VÉDELMEZI Jézust. Az Egyház is óv és védelmez, a bűnöst hívja magához és gyógyítja.
  • Mária ÁTADJA magát Jegyesének.
  • Mária, Jézus szenvedésében RÉSZT VÁLLAL. 
  • Mária a MEGDICSŐÜLÉSBEN részt vesz: Mennybe felvett, megkoronázott királynő!
  • Mária SZENT, ahogy az Egyház is szent. Eggyé vált Istennel, aki lefoglalta őt magának: megszenteli, MEGTISZTÍTJA. Akivel Jézus közösségben van, az már egészen tiszta.
  • Mária a SZERETET jele, a "titkos értelmű rózsa".
  • Mária az ÜDVÖSSÉG jele. A pap is "jel", aki megjeleníti az Egyházat. Könyörögni, és imádkozni kell rendületlenül a papi hivatásokért az Egyháznak, a világnak.

Mária és Jézus kapcsolatára jellemző, hogy bár Jézus TÁVOLODIK Máriától, de Máriából él. Mi Mária válasza? A HIT, mert mindig Jézus mellé áll: ez Mária nagysága. Soha meg nem tántorodik. 

Jézus, mikor a kereszten Máriára mutat, az anyaság, az Egyház mintájára mutat. Mikor Jánosra mutat, a TANÍTVÁNY (papság, a hívő keresztény) mintájára mutat.

János pedig befogadta Máriát SAJÁTJÁBA, nemcsak házába, hanem életébe, bensejébe, SZÖVETÉBE örökbe fogadta. Hasonlóan képzeljük el, mint mikor a 12 éves Jézus válaszolt Máriának, mikor megtalálta a templomban: "Nekem ATYÁM dolgaiban/házában kell lennem: ATYÁMÉIBAN!

A tanítványi mivolt jelei:
  • Az Úrral való SZEMÉLYES szeretetközösségben élés. Mindenhol fölismeri a jelenlévő Urat a karizmatikus tanítvány: " Az Úr az!" (Jn.21.) Kereszténységünk aranyfedezete a Jézussal való SZEMÉLYES kapcsolatunk. Nem a kereszténységet és értékeit kell képviselni csupán, hanem KRISZTUST, magát kell képviselni.
  • Nem feledkezik meg Máriáról és az Egyházról. Itt nem Mária tiszteletről beszélünk, hanem arról, hogy a "tanítvány" Máriával SZEMÉLYES szeretetkapcsolatban van. Máriához fordulás nem szabadna, hogy csak egy függelék legyen, mint a mise végén az automatikus éneklés Máriához... Az Egyház szeretete, tisztelete abban kell, hogy álljon, hogy azért szeretjük, MERT hiszünk.
  • Az igaz tanítvány SAJÁTJÁBA fogadja Máriát és az Egyházat, az élete szövetébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése